2010. február 20., szombat

Diós mézes szelet




Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
2 tojás
20 dkg vaj (v. margarín)
2 evőkanál méz
2 teáskanál szódabikarbóna 2 teáskanál tejben elkeverve.

A diós részhez:
35 dkg durvára(!) vágott dió
8 dkg porcukor
12 dkg vaj (v. margarín)
3 evőkanál méz.

A krémhez:
3 dl tej
3 dkg finomliszt
3 dkg burgonyakeményítő
10 dkg kristálycukor
25 dkg vaj
1 csomag vaníliáscukor.

+ rum (kb. fél dl).

A tészta hozzávalóiból kidolgozzuk a tésztát, majd kétfelé osztjuk. Mindkettőt tepsi méretűre nyújtjuk (megj. legjobb mindjárt sütőpapíron nyújtani, mert elég lágy a tészta, így azután már csak átemljük a papírral a tepsi hátoldalára). Ekkor elkészítjük a diós részt, mert az egyik lapot azzal együtt kell sütni: A vajat, cukrot és a mézet teflonserpenyőben összeolvasztjuk, majd beleöntjük a diót és pár percig pirítjuk, kevergetjük, hogy meg ne égjen, mert keserű lesz. Ezt a masszát rákenjük (melegen!) az egyik, még nyers tésztalapra, (megj. jobb, ha kanállal rakjuk szét és nem egy helyre öntjük ki, mert hamar hűl a "cucc" és akkor már rosszab vele dolgozni) majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Figyelni kell, mert a méztől könnyen megéghet! Majd megsütjük a dió nélküli lapot is.
A krémhez elkeverjük tejben a cukrot, a lisztet és a burgonyakeményítőt, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük, kihűtjük. Addig a vajat a vaníliáscukorral habosra keverjük. Ha a pép kihűlt, kikeverjük a vajjal.
A dió nélküli kihűlt tésztalapot meglocsoljuk egy kevés rummal, rákenjük a krémet és befedjük kihűlt diós tésztalappal (- na ez egy kicsit macerás, mert a diós "cucc" súlyától a lap nagyon ketté akar törni, ezért vagy kettévágva kell rátenni, de én inkább megkockáztatva a két kezemmel szinte könyökig alányúlva gyorsan átemeltem a helyére - sikerült!). Másnapra jól megpuhul, könnyen és szépen szeletelhető.

1 megjegyzés:

  1. Igazán szemet gyönyörködtető sütike. Imádom a diós sütiket. Nagyon ügyes vagy!:)

    VálaszTörlés