2010. december 8., szerda

Esztreházy torta

Ezt a tortát még hétvégén sütöttem  nagyobbik fiam 15.-ik születésnapjára.

Hozzávalók:
15 tojásfehérje
33 dkg kristálycukor
37 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
8 dkg rétesliszt
7 dkg olvasztott vaj.

A krémhez:
6 dkg rétesliszt
5 dkg kristálycukor
2,2 dl tej
3 tojás sárgája
3,5 dl növény tejszín (édesített - pl. Hulala)
0,5 dl konyak.

A tetejére:
20 dkg fehér csokiból készült máz
egy kevés barna csokimáz.


A lapokhoz a fehérjéket habbá verjük, kevesenként hozzáverjük a cukrot, a kihűlt olvasztott vajat, végül a liszttel és citromhéjjal összekevert diót lazán beleforgatjuk. 5 lapot sütünk a masszából :  - sütőpapírra 28 cm átmérőjű kört rajzolunk, tepsire tesszük, majd a tészta 5-öd részét elsímítjuk a kirajzolt kört kitöltve. Előmelegített sütőben egyenként megsütjük (180 fokon kb 16-17 perc). Melegen lecsúsztatjuk a tepsiről - a papírral együtt, arról csak hűlés után vesszük le a tésztalapot.

Krém:
A tejben elkeverjük a lisztet, cukrot, tojássárgákat, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük, kihűtjük, majd hozzákeverjük a konyakot, és óvatosan belforgatjuk a felvert tejszínhabot.

1 megjegyzés: