2012. július 11., szerda

Aranygaluska


Hozzávalók:
-A tésztához:
50 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej
1 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
csipetnyi só
fél kocka élesztő.

-A hempergetéshez:
15 dkg darált dió
11 dkg kristálycukor.

+ olaj vagy olvasztott vaj a galuskák megforgatásához.

-A pudinghoz:
1,3 liter tej
6,5 dkg vaníliás pudingpor
3 csomag vaníliáscukor
8 dkg kristálycukor.

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk (én kenyérsütőben dagasztottam, utána átraktam a kelesztőtálba) és hagyjuk kelni.
A diót és a kristálycukrot összekeverjük.
Egy jénai tálat enyhén kiolajozunk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, pizzavágóval kis négyzeteket vágunk, amiket azután olajban (vagy olvasztott vajban) picit megforgatunk, azután a darált diós-cukros keverékben is megforgatjuk és egymás mellé lerakjuk a jénaiba.














Ha megvan egy réteg, picit szórunk rá a diós keverékből, majd ugyanígy folytatjuk a második réteggel. (Nekem három rétegben fér el ez a tésztamennyiség.)












Ha kész, hagyjuk letakarva kelni legalább fél órát, majd előmelegített sütőben megsütjük.

















Elkészítjük a pudingot: 1 liter tejet felmelegítünk. A maradék 3 dl tejben elkeverjük a pudingport és a kétféle cukrot. Ha felforr a liter tej, beleöntjük a pudingporos-cukros tejet és addig főzzük, amíg picit besűrűsödik.
A kissé kihűlt galuskákat szétszedjük egy tányérra, majd pudinggal leöntve tálajuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése