2013. január 31., csütörtök

Lasagne



















Hozzávalók:
A szószhoz:
1 kg darált hús (fele marha-, fele sertéshús)
2 hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 nagyobb sárgarépa
1 kis konzerv sűrített paradicsom
2 konzerv hámozott paradicsom
1 üveg  spagettiszószalap (házi készítésű) -elhagyható, lehet helyette még sűrített paradicsomot tenni
só, bors, majoranna, oregánó.

Besamell:
7 dkg vaj
7 dkg finomliszt
kb. 7 dl tej

őrölt szerecsendió.

+ kb. 50 dkg száraz lasagnetészta

+ 25 dkg reszelt sajt.

A szószhoz a hagymát olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a fokhagymát, a húst és hirtelen átpirítjuk (igyekszünk minnél jobban szétnyomkodni a nagyobb húscsomókat), utána hozzáadjuk a nagyobb lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, azzal is kissé pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, paradicsomkonzerveket, spagettiszószalapot, ízesítjük sóval, pici borssal. Puhára pároljuk, ízesítjük még majorannával és oregánóval.

A besamellhez a vajat felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, felöntjük a tejjel (nem muszáj az összes tejet egyszerre , kb 5-6 dl-t és ha még túl sűrű, lehet hozzáönteni a többit) és folytonos keverés mellett besűrítjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.

Egy mélyebb tepsit kiolajozunk, én alulra kevés besamellt csorgatok, erre jönnek a lasagnelapok, a húsos szósz, rácsorgatok besamellt, újra tésztalapok, húsos szósz, besamell ... így folytatjuk, nekem 4 réteg tésztalap jön ki. Az utolsó besamellrétegre ráreszelem a sajtot, és 180 fokos előmelegített sütőben megsütöm (kb. 45-50 perc).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése