2013. szeptember 8., vasárnap

Tormaszószos tarjaszeletek szalvétagombóccal





















Hozzávalók:
1-1,2 kg sertéstarja
só,
őrölt fektebors,
vegeta,
olaj,
2,5 dl tejszín,
2 evőkanál simaliszt,
reszelt friss torma ízlés szerint,
csipetnyi kristálycukor.

A szalvétagombóchoz: (3 db -hoz)
15 db kifli (jobb az egy-két napos)
6 db tojás
3 dl tej
só,
őrölt feketebors,
vegeta,
petrezselyemzöld.

A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, széleken bevagdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd nagyon kevés olajon teflonserpenyőben  mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk.











Egy lábasba rakjuk az így elősütött húsokat.
A visszamaradt olajhoz vizet öntünk (kb. 3,5-4 dl), felforraljuk, kevés vegetát teszünk bele, majd a húsra öntjük, lefedve puhára pároljuk a húsokat.












Közben lereszeljük a tormát. Amikor a hús puha, kiszedjük egy tányérra. A szaftba ízlés szerint teszünk a reszelt tormából, egyet forralunk rajta.
A tejszínben csomómentesen elkeverjük a lisztet, egy - két szedőkanálnyi szaftot keverünk hozzá, hogy a hőt kissé kiegyenlítsük, majd hozzáöntjük a szafthoz, kevergetve besűrítjük. Ízlés szerint még tehetünk bele tormát, csipetnyi kristálycukrot, és még utánaízesítjük sóval, borssal ha szükséges.

A szalvétagombóchoz a kifliket kb 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk.
A tojásokat a tejjel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés vegetát tehetünk bele. A kiflikockákra öntjük, jó sok apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele és óvatosan kézzel összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk.
Utána folpack fóliára halmozzuk a kiflikockák 1/3-át, nedves kézzel hengerré formáljuk, majd a fóliába csomagoljuk, a fólia segítségével még szépen megformázzuk, a széleken a fólián csomót kötünk. Ugyanígy elkészítjuk még a másik két hengert is. (Megj.: én még egy másik fóliába is be szoktam csomagolni a kis "hengereket", vagyis duplán becsomagolom.)
Egy nagyobb edényben vizet forralunk (épp csak gyengén forrjon) és a hengereket belerakjuk, majd 30 percig főzzük, félidőben megfordítjuk őket. Ha kész, kicsomagoljuk őket, majd olajjal bekenjük. Enyhén olajozott késsel szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése