2014. szeptember 14., vasárnap

Hokkaidós rizottó






















A recept eredetije innen, de én némi változtatással készítettem (nem szeretjük a bort, így kihagytam belőle).
Nálam így készült:

Hozzávalók:
1 közepes hokkaidó tök fele (a másik feléből krémleves készült)
20 dkg rizottórizs
kb. 3,5 dl víz (szükség szerint lehet majd több)
ízlés szerint zöldséges levespor (vagy leveskocka)
olaj
őrölt szerecsendió

őrölt bors
kakukkfű
darabka vaj
petrezselyemzöld
reszelt sajt.

A magjától megtisztított, megmosott fél tököt (héjastól) két részre osztottam. Az egyik részt apróbb kockákra vágtam, a másik részt lehet kicsit nagyobb darabkákra.
A nagyobb  darabosat  2 dl vízben feltettem főzni, beleszórtam a levesport (vagy leveskockát).
















A kisebb kockákra vágott tököt kevés olajon hirtelen megpirítottam, kakukkfűvel, sóval, őrölt borssal, őrölt szerecsendióval ízesítettem. Addig pirítottam, míg kissé megpuhul (kb. 10 perc).















A vízben puhára főtt tököt (a vízzel együtt) botmixerrel pürésítettem.
A rizst kevés olajon megfuttattam, felöntöttem 1,5 dl vízzel, kakukkfűvel ízesítettem, kevergetve hagytam a vizet felszívodni, majd kevesenként, szedőkanálnyi adagokban adtam hozzá a pürésített tököt, közben kevergetve, nehogy leégjen. Mindig mikor felszívta a pürét, adtam hozzá a következő szedőkanállal. Ezt addig folytattam, míg a rizs megpuhult (kb. 30 perc). (Megj.:ha még nem puha a rizs és elfogy a püré, vízzel önthetjük fel tovább.)  Amikor már puha, szükség szerint ízesítettem még, majd egy kis darabka vajat kevertem hozzá, végül óvatosan a pirított tökkockákat is és apróra vágott petrezselyemzöldet. Tálalásnál reszelt sajtot szórtam rá. (Lehet még tökmagot is szórni a tetejére.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése