2015. szeptember 10., csütörtök

Meggyes-marcipános tejszínes kalács


































A kalácsot két  receptből kombináltam össze: a tésztájához Limara öregtésztás kalácsreceptjét vettem alapul (pici változtatásokkal), a töltés ötlete pedig a Sütidoboz blogról való.

Megj.: A bejegyzés végén található egy másik recept is kalácstésztára, amivel már szintén kipróbáltam ezt a kalácsot. Annak a receptje ChéfTündér blogjáról való.

Hozzávalók:
- Az öregtésztához: (amit előző este állítottam össze)
60 g víz
2 g friss élesztő
10 dkg simaliszt

A tésztához:
2,5 dl tejszín (33%)
6 dkg porcukor
12 g friss élesztő
1 kisebb tojás
35 g olvasztott vaj
40 dkg simaliszt
csipetnyi só
kevés reszelt citromhéj (el is hagyható, én most Dr.Oetker Finesse citromhéjat tettem)
+ a fenti öregtészta.

Töltelék:
20 dkg marcipán
15 dkg fagyasztott meggy
3  teáskanál porcukor
2 csapott teáskanál gyömbérpor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj

+ tojás a lekenéshez
mandulalapocskák a szóráshoz.


Az öregtésztát előző este összeállítottam, majd egy tálba helyezve, folpack fóliával lefedve hagytam a konyhapulton pihenni másnapig.
Másnap a tejszínt kicsit meglangyosítottam, tettem hozzá egy keveset a porcukorból, majd belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. Utána hozzáadtam az öregtésztát, tojást, olvasztott vajat, a maradék cukrot, citromhéjat, lisztet, csipet sót, és kidolgoztam a tésztát. Kelesztötálban kelesztettem, közben 2x átgyúrtam még.
Mikor megkelt, 2 részre osztottam, mindkét darabot kinyújtottam (kb.25x35 cm), reszeltem mindkettőre marcipán, elosztottam rajtuk a kimagozott, jól lecsepegtetett meggyet, ráreszeltem a maradék marcipánt. Rászitáltam a porcukor-gyömbér-fahéj keveréket, majd mindkét darabot a szélesebb oldaluktol feltekertem. A széleiket jól összecsíptem, és a tekercs alján is a széleket kicsit összecsipkedtem. kapott két tekercset összefontam. Sütőpapírra helyeztem és azzal raktam a kalácsformába. Letakarva hagytam kelni 30 percet. Közben a sütőt el˝melegítettem 180 fokra. A 30 perc eltelte után a kalácsot lekentem villával felvert tojással és megszórtam mandulalapocskákkal. Az előmelegített sütőbe toltam és szép pirosra sütöttem (az én sütőmben kb. 40-45 percig sült).

Kalácstészta - ChéfTündértől :
Hozzávalók:
35 dkg liszt (BL-55)
15 dkg rétesliszt
7 dkg cukor
1 cs. van.cukor
7 dkg Rama
1 tk. só
2 tojás sárgája
1 ek tejföl
1,5 dkg élesztő
2,7 dl tej
1 marék mazsola (opcionális)


-én ezt a citromhéjat tettem a tésztába












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése