2018. február 9., péntek

Csokis torta



















Hozzávalók:(240 ml-es poharat használtam mértéknek) - a tortaforma 26 cm-es
5 egész tojás
1 pohár barnacukor (megj.: legközelebb megpróbálom csak 1/2 pohár cukorral)
1 pohár olaj
1 pohár instant kakaó (Granko)
1 pohár rétesliszt (én tönkölybúzalisztet használtam most)
1 csomag sütőpor

A krémhez:
250 ml tejszín (33%-os)
250 g Milka tejcsoki

+ baracklekvár (kb. 300ml-es  üveggel használtam fel)
+ 2 dl feketekávé  (instant kávéból készítettem, 3 teáskanálnyit tettem a 2 dl-hez)

Ez lett a fiaim legújabb favoritja. Nagyon ízlett nekik...
A tortaforma alját kikentem margarínnal, majd kiszórtam liszttel (csak a forma alját, oldalát nem!)
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra légkeverésre.
A lisztet, sütőport és az instant kakaóport szárazon összekevertem.
Az egész tojásokat a cukorral géppel elkezdtem verni. Mikor már szép sűrű, habos volt,hozzácsorgattam lassan az olajat is. Azután hozzákevertem a lisztes keveréket is. A masszát beleöntöttem a tortaformába, majd az előmelegített sütőbe toltam és kb. 45 perc alatt megsütöttem - légkeverésen (tűpróbával ellenőriztem, hogy a közepe is átsült). Ha kész, a tortaformában hagytam kihűlni.
Addig elkészítettem a krémet: A tejszínt egy lábaskában felmelegítettem, forralni nem szabad, mikor már meleg volt, beletettem a felkockázott tejcsokit, és kevergetve hagytam elolvadni benne. Ezután levettem a tűzről, hagytam jól lehűteni.
Amikor a tortalap kihűlt, késsel a forma premén húzva eltávolítottam a tésztát a formától, majd levettem a premet. A tortalapot két lapra vágtam. A felső lapot félretettem. A tortaperemet visszatettem a forma aljára. Most az alsó lapot meglocsoltam a kihűlt kávé felével, megkentem jó vastagon baracklekvárral, rátettem a felső lapot. Annak a tetejét egy kis késsel több helyen megszurkáltam, hogy a kávét jobban beszívhassa. A maradék kávét egyenletesen rálocsoltam, majd ezt is megkentem baracklekvárral.
A jól lehűtött csokis tejszínt habbá vertem, majd rákentem a tortára. Egy kis reszelt étcsokival díszítettem. Jól lehűtve (egy éjszakát a legjobb) szeleteljük.
   MEGJ.: A családban a fiúknak nagyon ízlett, nekem személy szerint kicsit túl édes. Legközelebb megpróbálom a cukrot felére csökkenteni a tésztában.
A recept innen, nagyon kicsit módosítottam rajta (én a csokis tejszínt habbá vertem, az eredeti receptben felverés nélkül volt a torta tetejére kenve).













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése